Podczas organizowanych raz w miesiącu spotkań można będzie nauczyć się się własnoręcznego przygotowywania kiszonek, marynat i słodkich przetworów. Znasz się na przetworach? To będzie okazja na podzielenie się wiedzą i przetestowanie nowych przepisów - np. z dzikich roślin.
Dlaczego akurat przetwory? - Nasza dzielnica jest zagłębiem ogródków. W niejednej kuchni szykowane są przepyszne przetwory. Chcemy pokazać tę tradycję, a także dać szansę osobom, które dopiero uczą się sztuki przygotowywania słoików na zimę. Przetwory są zdrowe, tanie i bardzo smaczne. Ekologia, ekonomia i przyjemność w jednym. - opowiada nam Ewa Patyk z "Gościnnej Przystani", pomysłodawczyni projektu.
Jak się dowiedzieliśmy, częścią projektu będzie zaplanowany na listopad amatorski konkurs kulinarny na najepsze przetwory: "Raduńskie Słoki 2019".
- Zaprosimy domowych mistrzów i mistrzynie przetworów. W jury zasiądą pomorscy pasjonaci i eksperci kulinariów. Osobom uczestniczącym zapewnimy ciekawe nagrody, zatem nie zjadajcie jeszcze swoich najlepszych przetworów!" - dodaje Patyk Spotkania Raduńskich Słoików będą odbywać się raz w miesiącu, w ostatnią niedzielę miesiąca.
Pierwsze spotkanie odbędzie się 28 lipca 2019 (niedziela) na godzinę. 17.00 w Domu Sąsiedzkim "Gościnna Przystań", przy ul. Gościnnej 14.
Wstęp wolny. Uczestników prosimy o przyniesienie ogórków i słoików z nakrętkami.
Więcej informacji: Ewa Patyk, 511.786.133
Wydarzenia: https://www.facebook.com/