Pan dyrektor Paweł Zaremba dokonał symbolicznego przecięcia wstęgi w obecności zaproszonych gości - przedstawicieli Rady Rodziców szkoły, pracowników administracji oraz gospodarzy wszystkich klas czwartych, piątych i szóstych. Dla zaproszonych przygotowany został zdrowy słodki poczęstunek, a wszyscy uczniowie mieli możliwość skosztowania pysznych soków dostarczonych bezpłatnie przez firmę Marwit.
Kącik jest efektem projektu „Strefa Zdrowia”, realizowanego od lutego bieżącego roku w SP nr 19. Jego celem jest zwrócenie uwagi na fakt, że nasze zdrowie zależy przede wszystkim od nas samych - od stylu życia i prawidłowego odżywiania. W ramach projektu organizowane są „owocowe przerwy”, które przekonują uczniów, że przekąską zjadaną w szkole nie musi być batonik czy chipsy, że może być ona nie tylko smaczna, ale też kolorowa i, co najważniejsze, zdrowa. Klasy piąte na spotkaniach z panią pielęgniarką poszerzyły swoją wiedzę dotyczącą zdrowego trybu życia. Uczniowie wykonali prace z surowców wtórnych obrazujące ich ulubione sporty.
Projekt jest laureatem ogólnopolskiego Konkursu Grantowego fundacji Nasza Ziemia, w ramach którego można było wygrać jeden z dziesięciu grantów w wysokości 1500 zł, ufundowanych przez firmę Procter and Gamble. Celem konkursu było zainicjowanie i przeprowadzenie działań edukacyjnych służących jednemu z czterech bloków tematycznych opisanych w projekcie "P&G. Żyj, poznawaj, rozwijaj się."(więcej na temat konkursu: www.pgrozwija.pl) Pozyskane fundusze przeznaczone zostały na „owocowe przerwy” i zakup części wyposażenia kącika.
Kącik Śniadaniowy mógł powstać dzięki zdobyciu grantu, funduszom szkolnym, ale też dzięki dobrej współpracy szkoły z Radą Rodziców, która wsparła finansowo projekt.
Dziękujemy wszystkim fundatorom oraz tym, którzy poświęcili swój czas i pracę, aby można dziś było cieszyć się nowo powstałą przestrzenią w szkole. Mamy nadzieję, że to miejsce będzie dobrze służyć wszystkim uczniom.
Małgorzata Żabik - autorka projektu.