Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.

Rozumiem

Sobota, 22/07/2017

Portal dzielnic: Orunia Dolna, Orunia Górna, Lipce, Św. Wojciech, Olszynka, Ujeścisko

menu menu menu menu menu

REKLAMA

Profil użytkownika

MartynaS

< div class ="naglowek_bloga">

 

Strona 1 z 1

1

Dawka informacji o zielonej kawie

Niedziela, 10:47, 13/09/15, tagi:

Zielona kawa to specyfik, o którym w ostatnich latach można usłyszeć coraz częściej, zapewne z uwagi na wszechogarniającą modę na bycie fit, na prowadzenie zdrowego stylu życia, itd. I sytuacja ta dotyczy to zarówno kobiet, jak i mężczyzn, osób w kwiecie wieku, jak i tych młodszych. Ale co wiemy właściwie o zielonej kawie, poza tym, że powszechnie wiadomo, że ma właściwości odchudzające? Zapewne niewiele więcej…
Jak powstaje zielona kawa?
Kawa zielona to nic innego jak dojrzałe ziarna kawy, których obróbka kończy się przed procesem palenia (dzięki któremu z kolei powstaje znana nam bardzo dobrze kawa czarna i jej odmiany). Uniknięcie procesu palenia kawy powoduje również, że zielona jej odmiana jest mniej aromatyczna i może wydawać się słabsza/ delikatniejsza, co może nie każdemu odpowiadać.
Zielona kawa na odchudzanie - prawda czy fałsz?
Zacząć należy od faktu, że przy pominięciu etapu obróbki kawy poprzez palenie jej ziaren, zachowana zostaje wysoka zawartość kwasu chlorogenowego (CGA) w ziarnach. Kwas ten, z kolei, reguluje ludzki metabolizm poprzez zmniejszenie absorpcji glukozy ze spożywanych pokarmów. A jak, bowiem, pokazują wyniki badań niepalone ziarna kawy zielonej zawierały od 34- 43 mg kwasu chlorogenowego (na każdy gram ziarna), natomiast te same ziarna poddane procesowi palenia zachowywały tylko 2-9 mg ww. kwasu na każdy gram ziarna. Zatem zielona kawa na odchudzanie może mieć duży wpływ.
Czy zielona kawa ma więcej właściwości pro-zdrowotnych?
Z przeprowadzanych ciągle badań wynika, że tak. Dlaczego? Bowiem kwas chlorogenowy należący do grupy polifenoli, to również silny antyutleniacz, który neutralizując szkodliwe działanie wolnych rodników i metali ciężkich na ludzki organizm opóźnia zarazem powstawanie komórek nowotworowych.
Ponadto kwas CGA wpływa także na naszą odporność (poprzez zwiększoną produkcję przeciwciał), a działając z innymi kwasami chroni wątrobę (poprzez działanie żółciopędne).
Zielona kawa to specyfik, o którym w ostatnich latach można usłyszeć coraz częściej, zapewne z uwagi na wszechogarniającą modę na bycie fit, na prowadzenie zdrowego stylu życia, itd. I sytuacja ta dotyczy to zarówno kobiet, jak i mężczyzn, osób w kwiecie wieku, jak i tych młodszych. Ale co wiemy właściwie o zielonej kawie, poza tym, że powszechnie wiadomo, że ma właściwości odchudzające? Zapewne niewiele więcej…

Jak powstaje?

Kawa zielona to nic innego jak dojrzałe ziarna kawy, których obróbka kończy się przed procesem palenia (dzięki któremu z kolei powstaje znana nam bardzo dobrze kawa czarna i jej odmiany). Uniknięcie procesu palenia kawy powoduje również, że zielona jej odmiana jest mniej aromatyczna i może wydawać się słabsza/ delikatniejsza, co może nie każdemu odpowiadać.

Zielona kawa na odchudzanie - hit czy kit?

Zacząć należy od faktu, że przy pominięciu etapu obróbki kawy poprzez palenie jej ziaren, zachowana zostaje wysoka zawartość kwasu chlorogenowego (CGA) w ziarnach. Kwas ten, z kolei, reguluje ludzki metabolizm poprzez zmniejszenie absorpcji glukozy ze spożywanych pokarmów. A jak, bowiem, pokazują wyniki badań niepalone ziarna kawy zielonej zawierały od 34- 43 mg kwasu chlorogenowego (na każdy gram ziarna), natomiast te same ziarna poddane procesowi palenia zachowywały tylko 2-9 mg ww. kwasu na każdy gram ziarna. Zatem zielona kawa na odchudzanie może mieć duży wpływ.

Czy zielona kawa ma więcej właściwości pro-zdrowotnych?

Z przeprowadzanych ciągle badań wynika, że tak. Dlaczego? Bowiem kwas chlorogenowy należący do grupy polifenoli, to również silny antyutleniacz, który neutralizując szkodliwe działanie wolnych rodników i metali ciężkich na ludzki organizm opóźnia zarazem powstawanie komórek nowotworowych.
Ponadto kwas CGA wpływa także na naszą odporność (poprzez zwiększoną produkcję przeciwciał), a działając z innymi kwasami chroni wątrobę (poprzez działanie żółciopędne).
Wskazać również należy, że w zielonej kawie znajdziemy również kwas salicylowy, znany z przeciwzapalnego i przeciwgorączkowego działania, oraz kwasy galusowy i gentyzynowy niszczące bakterie i wirusy.
Jak wynika z powyższego oraz biorąc pod uwagę dostępne badania i informacje, zielona kawa działanie ma wszechstronne, i chociaż nie każde z nich wymaga większej liczby badań, pewnym można być, że stosując zieloną kawę z umiarem, na pewno nie będzie nam szkodziła bardziej niż tradycyjna, czarna kawa.
Wszystkim tym, którzy chcieliby lepiej poznać temat zielonej kawy, polecam portale o tematyce zdrowotnej i takie, które w całości dedykowane są zielonej kawie, jak na przykład ten (kliknij).

Owocnego dietowania! :)

Zdjęcia

Dawka informacji o zielonej kawie

Dawka...

+ Dodaj komentarz (-) Anuluj

Komentarze (2) »

Uwaga! Jeśli chcesz aby przy komentarzu pojawiła się nazwa użytkownika musisz być zalogowany. Jeśli nie masz jeszcze konta - zarejestruj się.

Proszę odczytaj kod potwierdzający z obrazka i wpisz w pole poniżej. Wielkość liter nie ma znaczenia. Jeśli masz problem z odczytaniem kodu, wczytaj nny obrazek

 

Strona 1 z 1

1

REKLAMA

REKLAMA