Dawka informacji o zielonej kawie
Autor: MartynaS, Data publikacji: 2015-09-13 10:47:26
Zielona kawa to specyfik, o którym w ostatnich latach można usłyszeć coraz częściej, zapewne z uwagi na wszechogarniającą modę na bycie fit, na prowadzenie zdrowego stylu życia, itd. I sytuacja ta dotyczy to zarówno kobiet, jak i mężczyzn, osób w kwiecie wieku, jak i tych młodszych. Ale co wiemy właściwie o zielonej kawie, poza tym, że powszechnie wiadomo, że ma właściwości odchudzające? Zapewne niewiele więcej…
Jak powstaje zielona kawa?
Kawa zielona to nic innego jak dojrzałe ziarna kawy, których obróbka kończy się przed procesem palenia (dzięki któremu z kolei powstaje znana nam bardzo dobrze kawa czarna i jej odmiany). Uniknięcie procesu palenia kawy powoduje również, że zielona jej odmiana jest mniej aromatyczna i może wydawać się słabsza/ delikatniejsza, co może nie każdemu odpowiadać.
Zielona kawa na odchudzanie - prawda czy fałsz?
Zacząć należy od faktu, że przy pominięciu etapu obróbki kawy poprzez palenie jej ziaren, zachowana zostaje wysoka zawartość kwasu chlorogenowego (CGA) w ziarnach. Kwas ten, z kolei, reguluje ludzki metabolizm poprzez zmniejszenie absorpcji glukozy ze spożywanych pokarmów. A jak, bowiem, pokazują wyniki badań niepalone ziarna kawy zielonej zawierały od 34- 43 mg kwasu chlorogenowego (na każdy gram ziarna), natomiast te same ziarna poddane procesowi palenia zachowywały tylko 2-9 mg ww. kwasu na każdy gram ziarna. Zatem zielona kawa na odchudzanie może mieć duży wpływ.
Czy zielona kawa ma więcej właściwości pro-zdrowotnych?
Z przeprowadzanych ciągle badań wynika, że tak. Dlaczego? Bowiem kwas chlorogenowy należący do grupy polifenoli, to również silny antyutleniacz, który neutralizując szkodliwe działanie wolnych rodników i metali ciężkich na ludzki organizm opóźnia zarazem powstawanie komórek nowotworowych.
Ponadto kwas CGA wpływa także na naszą odporność (poprzez zwiększoną produkcję przeciwciał), a działając z innymi kwasami chroni wątrobę (poprzez działanie żółciopędne).
Zielona kawa to specyfik, o którym w ostatnich latach można usłyszeć coraz częściej, zapewne z uwagi na wszechogarniającą modę na bycie fit, na prowadzenie zdrowego stylu życia, itd. I sytuacja ta dotyczy to zarówno kobiet, jak i mężczyzn, osób w kwiecie wieku, jak i tych młodszych. Ale co wiemy właściwie o zielonej kawie, poza tym, że powszechnie wiadomo, że ma właściwości odchudzające? Zapewne niewiele więcej…
Jak powstaje?
Kawa zielona to nic innego jak dojrzałe ziarna kawy, których obróbka kończy się przed procesem palenia (dzięki któremu z kolei powstaje znana nam bardzo dobrze kawa czarna i jej odmiany). Uniknięcie procesu palenia kawy powoduje również, że zielona jej odmiana jest mniej aromatyczna i może wydawać się słabsza/ delikatniejsza, co może nie każdemu odpowiadać.
Zielona kawa na odchudzanie - hit czy kit?
Zacząć należy od faktu, że przy pominięciu etapu obróbki kawy poprzez palenie jej ziaren, zachowana zostaje wysoka zawartość kwasu chlorogenowego (CGA) w ziarnach. Kwas ten, z kolei, reguluje ludzki metabolizm poprzez zmniejszenie absorpcji glukozy ze spożywanych pokarmów. A jak, bowiem, pokazują wyniki badań niepalone ziarna kawy zielonej zawierały od 34- 43 mg kwasu chlorogenowego (na każdy gram ziarna), natomiast te same ziarna poddane procesowi palenia zachowywały tylko 2-9 mg ww. kwasu na każdy gram ziarna. Zatem zielona kawa na odchudzanie może mieć duży wpływ.
Czy zielona kawa ma więcej właściwości pro-zdrowotnych?
Z przeprowadzanych ciągle badań wynika, że tak. Dlaczego? Bowiem kwas chlorogenowy należący do grupy polifenoli, to również silny antyutleniacz, który neutralizując szkodliwe działanie wolnych rodników i metali ciężkich na ludzki organizm opóźnia zarazem powstawanie komórek nowotworowych.
Ponadto kwas CGA wpływa także na naszą odporność (poprzez zwiększoną produkcję przeciwciał), a działając z innymi kwasami chroni wątrobę (poprzez działanie żółciopędne).
Wskazać również należy, że w zielonej kawie znajdziemy również kwas salicylowy, znany z przeciwzapalnego i przeciwgorączkowego działania, oraz kwasy galusowy i gentyzynowy niszczące bakterie i wirusy.
Jak wynika z powyższego oraz biorąc pod uwagę dostępne badania i informacje, zielona kawa działanie ma wszechstronne, i chociaż nie każde z nich wymaga większej liczby badań, pewnym można być, że stosując zieloną kawę z umiarem, na pewno nie będzie nam szkodziła bardziej niż tradycyjna, czarna kawa.
Owocnego dietowania! :)